sobota, 14 maja 2011

Pizza z pieczarkami i szpinakiem

Składniki - ciasto:
1 jajko i 1 białko
1/4 kostki drożdzy
10 czubatych łyżek otręb zmielonych
szczypta amoniaku
2-3 łyżki gorącego mleka
2 łyżki serka homogenizowanego
sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie
odrobina słodziku

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w gorącym mleku ze szczyptą słodziku i amoniaku, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy żółtko i dalej miksujemy, dodając stopniowo serek. Dodajemy resztę składników mieszamy łyżką ze sobą, następnie dodajemy drożdże i dokładnie łączymy. Przelewamy do silikonowej blaszki i pieczemy ok 20 min w 180 st.


Składniki dodatki:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
1cebula
kilka listków świeżego szpinaku
zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek, cebula suszona, oregano, bazylia

Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę szatkujemy- dusimy na teflonie ze wszystkimi przyprawami do miękkości.
Szpinak drobno szatkujemy.
Spód otrębowy wyjmujemy z piekarnika, smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano, wykładamy pieczarki, cebulę i posypujemy szpinakiem. Pieczemy jeszcze ok 15-20 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz