wtorek, 22 marca 2011

Mus mleczno-truskawkowy z cynamonem


Coś idealnego na deser albo słodkie śniadanko :)
Wychodzi z tego duża porcja, na ok.6 osób.

Składniki:
400 g truskawek
500 ml maślanki
3 łyżeczki żelatyny
2 płaskie łyżeczki cyanmonu
słodzik
szczypta kakao do dekoracji

Przygotowanie:
Odkładamy kilka truskawek i kroimy w plasterki. Resztę truskawek dusimy w garneczku ze słodzikiem i cynamonem. Gotujemy do całkowitego rozduszenia się truskawek lub (jeżeli nie chce nam się aż tyle czekać) miksujemy masę, studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Do miski wlewamy trochę musu i powoli żelatynę i miksujemy na wysokich obrotach, stopniowo dodawając maślankę a potem resztę musu, dodajemy plasterki truskaweki delikatnie mieszamy. Przelekładamy do salaterek. Chłodzimy w lodówce min. 2-3 godziny. Gotowy deser możnaozdobić cynamonem i kakao.

SMACZNEGO :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz