piątek, 8 kwietnia 2011

Krem czekoladowo-orzechowy


Składniki:
600 ml maślanki
3 łyżeczki kakao
6-8 kropel aroamtu orzechowego
4 płaskie łyżeczki żelatyny
słodzik


Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Maślankę dzielimy na dwie miseczki, do każdej dodajemy słodzik. Do pierwszej dodajemy aromat, do drugiej kakao (najlepiej najpierw wsypać do szklanki kakao, dodawać po łyżce maślanki i za każdym razem dokładnie mieszać, żeby nie powstawały grudki). Rozpuszczoną żelatynę dzielimy po równo i wlewamy do każdej z miseczek. Dokładnie mieszamy. Do salaterki lejemy powoli po dwie łyżki czekoladowego kremu, następnie 2 łyżki orzechowego, aż do rozlania całego kremu.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (ok 3 godziny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz