sobota, 4 czerwca 2011

Sos pomidorowo-czosnkowy

                                                na zdjęciu w butelce po jakimś keczupie ;)

Składniki:
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 kostki rosołowej
5 ząbków czosnku
1-2 rozpuszczone tabletki słodzika
1-2 kropelki octu
łyżka suszonej cebuli
2 łyżeczki poszatkowanego koperku
2 łyżeczki poszatkowanego szczypiorku
sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Do garnka z gotującą się wodą dodajemy pół kostki rosołowej i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy do miękkości. Dodajemy pomidory z puszki oraz resztę składników. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20-30 min. Miksujemy i przelewamy np. do pustej butelki po keczupie lub słoiczków (jeżeli wlejemy gorący sos to słoiki się zakleszczą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz