niedziela, 12 czerwca 2011

Drożdżowe muffiny z truskawkami


Składniki:
8 łyżek otrąb mielonych
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 kostki świeżych drożdży
100 ml mleka
cynamon
2 łyżki gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego
kilka truskawek
1 jajko
słodzik
cynamon

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w gorącym mleku ze słodzikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy otręby, mąkę, cynamon, jogurt, jajko, dodajemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na ok 20 min. W tym czasie nastawiemy piekarnik, płuczemy i suszymy truskawki, a następnie kroimy.
Do foremek nakładamy łyżką ciasto, a na to kilka kawałków truskawek.
Pieczemy ok 20-25 min w temp. 180 stopni.
Pycha :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz