wtorek, 28 lutego 2012

Babeczki czekoladowe z kremem jagodowym


Składniki /babeczki/:
10 łyżek otrąb pszennych
1 łyżka kakao
200 g chudego twarogu
100g serka homogenizowany
200 ml mleka
3 białka , 1 żółtko
słodzik, aromat śmietankowy

Przygotowanie:
W gorącym mleku rozpuszczamy słodzik, zalewamy otręby by napęczniały, dodajemy kakao i aromat.
Z białek ubijamy pianę. Żółtko miksujemy z serkami, dodajemy masę z otrębów, mieszamy. Łączymy z ubitą pianą. Przekładamy do foremek na babeczki /najlepiej silikonowych/. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30-35 minut.  Ostudzamy, każdą przekrawamy na 2 lub 3 części.



Krem jagodowy:
250 g serka homogenizowanego
100 ml maślanki
aromat jagodowy, słodzik, barwnik fioletowy

Rozpuszczony słodzik łączymy z resztą składników, smarujemy babeczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz