niedziela, 11 grudnia 2011

Galareta z indykiem i marchewką


Składniki (na 2 miseczki):
1 szyja indycza
2 marchewki
3 łyżeczki żelatyny
sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, liść laurowy

Przygotowanie:
Szyję indyczą gotujemy wraz z obraną marchewką (w nie za dużej ilośći wody, tylko by przykryła mięso i marchewkę). Dodajemy przyprawy. Gdy wszystko się już ugotuje wyciągamy liść laurowy, marchewkę (i kroimy w kosteczkę) oraz szyję indyczą (obieramy mięso). Do pozostałego (gorącego) wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
Salaterki płuczemy letnią wodą. Na spód kładziemy marchewkę, potem mięso z indyka, a na koniec powoli wlewamy wywar. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki by stężała.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz