Składniki:
warstwa morelowa:
350 mlmaślanki
3 łyżeczki żelatyny
słodzik
aromat morelowy
szczypta kurkumy
warstwa piernikowa:
400 ml maslanki
3,5 łyżeczki żelatyny
słodzik
1 łyżeczka kakao
szczypta cynamonu, kardamonu
aromat waniliowy i piernikowy
Przygotowanie:
warstwa morelowa:
Do kubeczka wsypać słodzik, kurkumę, dodać aromat, zalać wrzącą wodą i wymieszać, połączyć z dokładnie rozpuszczoną żelatyną. Stopniowo dodawać do maślanki, cały czas mieszając. Wlać do dużej salaterki i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
warstwa piernikowa:
Do kubeczka włożyć słodzik, kakao, cynamon, kardamon i oby dwa aromaty, zalać wrzącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Połączyć z rozpuszczoną we wrzącej wodzie żelatyną, wymieszać. Stopniowo dodawać do maślanki cały czas mieszając. Wylać do salaterki na poprzednią warstwę. Wsadzić do lodówki do zastygnięcia. Można ozdobić świeżymi owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz