niedziela, 4 września 2011

Kolorowa pianka czekoladowo - truskawkowa z musem ze świeżych truskawek

Przepraszam, żee zdjęcie nie odwrócone, ale tylko tak się nie zacinało ;P












Składniki na 4-5 szklanek:
I warstwa - czekoladowo-orzechowa:
350 ml maślanki
1 łyżka kakao, aromat orzechowy
2 łyżeczki żelatyny słodzik


II warstwa - mleczno-truskawkowa:
250 g truskawek
200 ml maślanki
słodzik
2 łyżeczki żelatyny

III warstwa - mus truskawkowy:
450 g truskawek
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
słodzik


Przygotowanie:
I warstwa: żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, kakao wymieszać z rozpuszczonym słodzikiem, następnie maślanką i żelatyną, przelać do szklanek i wstawić do lodówki na ok 3 godziny (można ustawić bardziej poziomo w lodówce to fajnie się zastygną)
II warstwa: żelatynę rozpuścić w małej ilości wody; truskawki zmiksować z maślanką, dodać rozpuszczony słodzik, cały czas miksująć dodawać żelatynę, przelać do szklanek, odstawić do zastygnięcia, ok. 3 godziny w lodówce.
III warstwa: żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, truskawki zmiksować, dodać rozpuszczony słodzik, cały czas miksując dodawać stopniowo rozpuszczoną żelatynę; przelać do szklanek, schłodzić ok 3 godziny.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz