Składniki:
ciasto:
1 serek wiejski (bez śmietanki, same grudki)
2 jajka
2 łyżeczki kakao
6 łyżek zmielonych otrąb
1/2 łyżeczki sody
słodzik
aromat czekoladowy
masa:
1 kostka twarogu
3-4 łyżki maślanki
słodzik
aromat śmietankowy
Przygotowanie:
ciasto:
BIałka ubić w misce na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z twarożkiem na gładką masę, dodać resztę składników cały czas miksując. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki (u mnie silikonowa okrągła o średnicy ok. 18 cm) i 'upiec' w mikrofali ok 7-9 minut. Lekko ostudzić i przekroić nożem na dwie części (można upiec od razu dwa placki).
krem:
Wymieszać wszystki składniki (nie żałować aromatu i słodziku - będzie o niebo lepsze :) ) i przełożyć placek, oraz posmarować kremem na wierzchu. Można odłożyć trochę kremu, dodać kakao i ozdobić tą masą wierzch ciasta.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz